Torrhud

PROFESSIONELL HUDVÅRD


Five Senses Skincare

Torr hud


Torr hud är vanligt och förekommer I alla åldrar.  Hud som stramar, kliar känns fnasig och kanske även fjällar är en torr hud. Det kan även bildas sprickor i huden. Det finns dock mycket man kan göra för att motverka detta.


Torr hud kan vara ett milt och övergående tillstånd under några dagar till några veckor, men kan också blir ett mer långvarigt och allvarligt problem för en del. Hud som är torr blir också mer känslig. Den kan bli irriterad och kan därmed resultera i eksem, utslag och infektioner.


I huden finns ämnen som är fuktbindande, huden har alltså ett naturligt vatteninnehåll, samt fetter som hjälper till att förhindra att fukten avdunstar och att huden torkar ut. När hudens naturliga fett inte är tillräckligt eller när det avlägsnas, förlorar huden sitt skydd och förlorar därmed fukt lättare. Orsakerna kan vara både inre och yttre.


Med åldern förlorar huden sin fuktbindande förmåga, samtidigt som talgproduktionen minskar, vilket leder till en mer torr hud. Ärftlighet har också betydelse för benägenheten att få torr hud. Yttre faktorer såsom väder och luftfuktighet påverkar graden av torr hud. Kall och torr luft som är typisk under vintern i Norden gör huden mer torr. Överdriven tvättning, uttorkande hudvårdsprodukter, rengöringsmedel samt intensivt solande är andra orsaker till torr hud. Man kan också få det som en bieffekt av vissa läkemedel och det kan vara ett symptom på en underliggande sjukdom.


www.fivesensesskincare.se            Tel 070 - 539 61 63               d.fivesenses@gmail.com