Acne

PROFESSIONELL HUDVÅRD


Five Senses Skincare

Acne

Acne är ett inflammatoriskt tillstånd i huden som främst visar sig i form av det vi i dagligt tal kallar ”finnar”. Finnar är små upphöjda bölder i t ex ansiktet, på bröstpartiet, axlar eller rygg.


Acne har egentligen sin orsak längre ner i huden, i talgkörtlarna. Talgkörtlarna producerar talg, hudens eget fett som smörjer och skyddar huden. Talgkörtlarna mynnar ut i porer, som ofta är synliga på t ex näsa och haka.


En för hög talgproduktion i kombination med tilltäppta porer och bakterietillväxt kan orsaka acne. Om porerna täpps till av för mycket talg och döda hudceller blir det en gynnsam miljö för bakterien Propionium Acnes att växa till sig och kroppen svarar med att bilda en inflammation, en ”finne”. Så kallade pormaskar som man ser i form av små svarta prickar eller vita knoppar, beror på att porerna är igentäppta av överskottstalg och döda hudceller. Det svarta är inte smuts som många tror, utan hudens pigment och döda hudceller.

Kroppens hormonbalans, talgproduktion, förmåga att göra sig av med döda hudceller samt förekomst av acne-bakterien varierar från person till person och kan även variera hos en och samma person över tid.

Det finns olika typer av behandlingar och hudvårdsprodukter som kan förbättra tillståndet och därmed utseendet.


Du är varmt välkommen att höra av dig om du önskar veta mer om behandlingar samt vilka produkter som rekommenderas.www.fivesensesskincare.se            Tel 070 - 539 61 63               d.fivesenses@gmail.com